Kracht van Sport: leer met vechtlust bouwen

  • leestijd  7 min

Een coalitie van sport en welzijn, dat is het Project Fighting4Change van sportschool Unity99 en stichting Buurtwerk. Doel: jongeren met een agressie- of weerbaarheidsprobleem op weg helpen in de maatschappij. Jongeren tussen 8 en 21 jaar oud die van ‘thuis’ weinig begeleiding meekrijgen op weg naar zelfstandigheid.

De sportschool van vechtsportspecialist Patrick van Daalen en Buurtwerk Alexander werken inmiddels meer dan 15 jaar samen in Fighting4Change, met vechtsport als pedagogisch instrument voor gedragsverandering. Intern begeleiders, Schoolmaatschappelijk werkers en Sociale wijkteams sturen kinderen en jongeren door naar dit initiatief. Het project kreeg een subsidie voor twee jaar van het Oranje Fonds.

Bij Sportschool Unity99 in Rotterdam worden de jongeren getraind en begeleid volgens de methode die vechtsportspecialist Patrick van Daalen door de jaren heen ontwikkeld heeft. Mariëlle van Daalen, projectleider, vertelt: “Patrick is de sportschool gestart na zijn topsportloopbaan. Hij richtte zich eerst op reguliere sporters, maar kwam er al snel achter dat veel jongeren met problemen rondliepen. Denk aan agressie, autisme en faalangst. Patrick kan hier goed mee omgaan en hij wil juist deze jongeren zelfvertrouwen geven.”

Jongeren die zelfvertrouwen opdoen, leren grenzen te (h)erkennen of erachter komen hoe ze hun ongenoegen verbaal kunnen uiten. Unity99, een vereniging gespecialiseerd in zelfverdedigingssporten, ontwikkelde een pedagogisch programma voor jongeren met een agressie- of weerbaarheidsprobleem. Steeds meer organisaties verwijzen naar Fighting 4 Change. 

Dit is een toegevoegde waarde op ons aanbod
Hester Renes over Fighting 4 Change

Wij zijn er voorstander van dat je niet alleen praat met kinderen die bijvoorbeeld gepest worden of hun agressie niet de baas zijn. Maar ze tools en handvaten geven hoe te anticiperen bij bepaalde situaties / conflicten.

Unity99 leert jongeren geen technieken, maar pedagogische waarden. We gebruiken zelfverdedigingssporten als instrument om jongeren te inspireren, ervoor te zorgen dat ze van de bank afkomen en ze te leren om te gaan met hun eigen agressie
Patrick van Daalen

Patrick is oprichter en eigenaar van Unity99. Van Daalen verzorgt de trainingen in het kader van Fighting 4 Change.

‘Wij leren jongeren dat ze regisseur zijn van hun eigen film’, vertelt Van Daalen. De eerste kennismaking met de deelnemers typeert die aanpak. “Ik vraag dan altijd wat ze onder vechten verstaan. Dan klinken antwoorden als ‘slaan’ en ‘schoppen’. Ik leer de deelnemers daarna dat vechten een andere betekenis heeft. Als je gelukkig wilt worden en iets bereiken in het leven, moet je vechten en doorzettingsvermogen hebben. We doen bijvoorbeeld een conditietest. Als je dan heel diep gaat en stuk zit, heb je doorzettingsvermogen nodig om door te gaan. Precies zo is het wanneer je bijvoorbeeld werk zoekt of een opleiding volgt.’

Ervaring rijker

“Jongeren vinden vechtsport wel stoer. Ze komen in eerste instantie voor de sport. Leren stoten en trappen lijkt ze wel wat. Patrick en de andere trainers zijn voor hen rolmodellen.”

“De traditionele hulpverlening van praten met de jongeren werkt niet. Deze groep wil niet zitten en luisteren. Dit zijn jongeren van wie de school blij is als ze er niet zijn. De deelnemers aan dit project maken vaak negatieve dingen mee. Op deze sportschool zijn ze welkom, sterker nog: ze móeten komen.”

Mariëlle legt uit wat de kracht van een uur training is: “Er zijn regels, en die zijn duidelijk. Daar worden jongeren op aangesproken, maar wel op een positieve manier. Patrick kan een jongere aan het denken zetten en heeft een manier van vragen die bij deze groep werkt. Ook door zijn positie, hij heeft overwicht. Als iemand boos wegloopt, blijft Patrick rustig en vraagt die jongere waarom hij nu zo boos wordt. Hij laat hem nadenken over alternatieven.”

Zelfreflectie, ‘nee’ zeggen en ‘nee’ accepteren, grenzen stellen – hoe dichtbij mag iemand komen – en dóórzetten zijn onderdelen van sport waar de deelnemers ook in het dagelijks leven wat aan hebben. Zo leren ze dingen die ze van thuis vaak niet meekrijgen. Mariëlle: “Patrick laat een boze leerling boksen en dóórgaan tot ie helemaal kapot is. Hij gebruikt de vechtlust van de jongere om te laten zien dat je met vechtlust ook kunt bouwen in plaats van kapot maken. Een jongen die hier elke week traint stond bekend als onhandelbaar. Door de training en de structuur is die negatieve spiraal doorbroken.”

Dat de aanpak werkt blijkt uit enkele successen die in de afgelopen twee jaar zijn geboekt. Mariëlle: “We hebben meerdere dreigende uithuisplaatsingen kunnen voorkomen. Deze kinderen stonden op de nominatie voor uithuisplaatsing, maar de combinatie van training en extra aandacht heeft er toe bijgedragen dat deze jongeren thuis kunnen blijven wonen. Over het algemeen merken we dat kinderen in dit programma na verloop van tijd fitter worden en beter in hun vel zitten.”

Daar zit ook de maatschappelijke winst, de basis onder het project. “Kracht in de wijk, dat willen we bereiken. Voorheen doorliep een welzijnswerker een traject met een jongere, maar daarna hield het op. Nu willen we het netwerk om de jongere heen versterken, zodat mensen elkaar helpen. Daarmee wordt het risico van terugval kleiner. De zorgorganisaties zijn er alleen nog maar om deze ontwikkeling aan te jagen.

Tips

Mariëlle:

  • Doorbreek de negatieve spiraal waar sommige jongeren vaak in zitten. “Wij zijn juist blij als we een deelnemer elke week zien.” Aandacht, beweging en structuur doen wonderen.
  • Deze kids hebben vaak niet geleerd respect te hebben en gerespecteerd te worden. In vechtsport is dit vanzelfsprekend: je respecteert je tegenstander, altijd.

Patrick:

  • Geef de jongeren een opdracht mee voor thuis, leer ze verantwoordelijk te zijn.
  • Vechtsport werkt goed bij veel jongeren in de jeugdhulpverlening. Ze komen binnen omdat ze vechtsport stoer vinden. Ze vinden het leuk omdat ze er hun energie in kwijt kunnen. Ze hebben baat bij vechtsport omdat ze sportenderwijs wennen aan structuur en regels in hun leven.
  • Zoek voor de functie van coach iemand uit de omgeving van de jongere. Bij voorkeur een standvastig persoon die langere tijd in hem wil investeren.

Sport en sociaal domein: zo werkt het samen!

Via sport en bewegen kun je werken aan het realiseren van uiteenlopende sociale doelen. Denk aan het vergroten van zelfvertrouwen, weerbaarheid, participatie, integratie of het tegengaan van eenzaamheid of schooluitval.

Start nieuw Traject F4C

Startdatum: Donderdag 21 september    16:00 – 16:45 uur

Data 

Donderdag
21 & 28 september, 5, 12 & 26 oktober & 2 november 2023

F4C

“Figthing4Change is een interventieproject waarbij jongeren leren agressie te reguleren en hun sociale weerbaarheid te verhogen. Het richt zich op jongeren van 8 tot 21 jaar uit de jeugdhulpverlening en het (speciaal) onderwijs. Hierbij zetten we vechtsport als een pedagogisch instrument in, waardoor via uitdagende werkvormen de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers bevorderd wordt. De lessenreeksen worden uitgevoerd door ervaren docenten van Unity99 Rotterdam.”

 Aanmelding

  • Bent u een intern begeleider, schoolmaatschappelijk werker werkt u in de jeugdzorg dan kunt u via onze email adres nu de jongeren aanmelden e-mail: info@unity99.nl.
  • Het Vechtsport Plus traject wordt 4x per jaar aangeboden.
  • Bij de eerst training wordt er kennis gemaakt met Patrick van Daalen (trainer) en er wordt een begin meeting afgenomen, dit is een korte vragenlijst die de jongeren en de begeleiders/ouders moeten invullen. Daarna krijgen ze nog een korte training
  • Tijdens de training is het handig om makkelijk zittende kleding te dragen, omdat ze actief aan de slag gaan.
  • In het jaar 2022 wordt dit prachtige traject voor kinderen woonachtig in Rotterdam door het Buurtwerk Alexander aangeboden. Het enige wat wij vragen is een borg van € 25,00 die u na het doorlopen van het traject weer terugkrijgt.

Traject

  • 6 weken werken aan de doelen
  • Elke week wordt er thematisch gericht lesgeven en elke les heeft dan ook andere doelstelling
  • Halverwege het traject (les 3-4) zal er een tussen gesprek komen dit is een korte evaluatie hoe het nu gaat (thuis, school en buiten)
  • Bij de laatste training mogen ouder(s)/ begeleider(s) komen kijken.

Evaluatie (na 6 weken)

  • Bij de laatste les worden de ouders/ begeleiders uitgenodigd om mee te kijken met de training en aan het einde van de training zal er nog een eindevaluatie worden ingevuld dit is wederom een korte vragenlijst.
  • Doel behaald kijken of de jongere wil blijven sporten of een andere sport wil gaan doen
  • Doel niet behaald traject verlengen
  • Doel wel behaald maar nog meer resultaat nodig, mogelijk een vechtsport met een missie

Kortom: Na de aanmelding wordt het traject op maat samengesteld aan de hand van de doelstelling van de jongere. Mocht je hier vragen over hebben dan hoor ik het graag.

Locatie:

HQ Unity99 Rotterdam
Swalm 2
3068 LH Rotterdam (Zevenkamp)

Heeft u nog vragen neem dan contact op 010 – 8426090

U kunt uw jongere vanaf nu aanmelden!